Autor: Lev Tolstoi
Traducator: Emil Iordache
Descriere:
Povestea unei vieti pline de patimi si indoieli, celebrul roman Anna Karenina istoriseste tragedia unei femei aflate sub imperiul distructiv al unei pasiuni adulterine. In fundalul pe care, alaturi de Anna, evolueaza personaje aparte prin natura lor, Tolstoi divulga ipocrizia inaltei societati, zugraveste descompunerea modului de viata patriarhal si degradarea institutiei familiei.
Lev Nicolaievici Tolstoi (1828 – 1910) este considerat din punct de vedere artistic unul dintre cei mai mari romancieri din istoria literaturii ruse a secolului al XIX – lea.
Anna Karenina apare in 1877, in forma sa definitive. Romanul picteaza in culori vii societatea si viata din Rusia vremurilor de atunci.
Tolstoi considera ca Anna Karenina a fost primul sau roman in adevaratul sens al cuvantului, acesta fiind intr-adevar unul dintre cele mai importante romane realiste ale sale.
Toata viata sa, scriitorul a fost un om nelinistit cautand mereu raspunsuri la intrebarile sale, dar mai presus de toate, asa cum il considera Turgheniev, el a fost cel mai mare scriitor al pamantului rusesc.
Eu am aceasta carte sub forma a doua volume, sunt genul de carti vechi, cu pagini ingalbenite si cu mirosul placut a cartilor de valoare, ca sa spun asa. Fiecare volum are aproximativ 500 de pagini, deci in total sunt 1000. Nu mi se pare mare chestie sa citesti 1000 de pagini, dar mi se pare mare chestie cand aceste 1000 de pagini sunt scrise in cadrul unei singure povesti. In prima faza m-am gandit ca Tolstoi nu a avut ce face de s-a apucat sa scrie atatea pagini, cu atatea amanunte si atatea detalii. Ai spune ca o parte din detalii sunt fara importanta, dar totul ajuta la conturarea unei societati corupte, lipsite de scrupule si a unei lumi in care pacatul e la orice pas.
M-am apucat de aceasta carte la recomandarea fratelui meu (iar dupa ce am inceput sa citesc cartea am aflat ca el de fapt nu o citese. What?!) si desi ma asteptam sa fie o carte "meh" chiar imi place. Tolstoi isi descrie personajele cu atatea claritate si le scoate in evidenta atat de mult defectele si pe ici colo si calitatile incat ai crede ca sunt personaje reale. La el nu exista personaje secundare care sa nu fie descrise in amanunt, astfel incat sa le intelegi fiecare miscare si hotarare, lucru care-mi place foarte mult.
In mare, pana in prezent, imi place aceasta carte si va voi spune mai multe cand o voi termina de citit.
Voi ce mai cititi?
Anna Karenina este unul dintre romanele mele clasice preferate. Am citit-o acum cativa ani, dar sincer, pana acum, nu am dat de un alt clasic care sa imi placa mai mult cum scrie ca Tolstoi.
RăspundețiȘtergere