marți, 27 august 2013

Recenzie : Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde

Titlu :  Portretul lui Doarian Gray
Seria :  -
Autor : Oscar Wilde
Numar de pagiini :  368
Editura :  Adevarul
Genuri :  Clasic, Gothic,
Tip coperta :
Obtinuta : Cumparata

Recenzia : 


Dorian Gray este un tanar de o frumusete rar intalnita. La o petrecere, acesta face cunostinta cu un pictor pe nume Basil. Intalnirea sa cu acest pictor reprezinta prima schimbare din viata sa, si totodata un pas care la inceputul cartii nu pare foarte important. Dorian reprezinta pentru Basil o muza, acesta pozandu-i pentru tabloul sau. In timpul unei vizite la pictor, Dorian il intalneste pe lordul Henry si intre cei doi se leaga o prietenie de lunga durata. Totusi aceasta prietenie nu este una benefica pentru tanar, deoarece Henry reprezinta o influenta negativa. 

Intr-un moment de gelozie, Dorian afirma de fata cu prietenii lui ca isi doreste ca intreaga frumusete tinereasca sa-i ramana intiparita pe chip pe vecie, si ca tablul sa fie cel care sufera consecintele batranetii. Fara ca el sa stie, aceasta dorinta pusa la intamplare si intr-un moment de pura gelozie este satisfacuta. Tabloul reprezinta oglinda sufletului tanarului si cu fiecare greseala pe care o face, acesta se deterioreaza, aratandu-i lui Dorian ca dintr-un tanar cu suflet copilaresc, a ajuns sa aibe un suflet putred.
Toate acestea incep sa se vada pe chipul din portret abia atunci cand se desparte de actrita Sibyl Vane, cea care urma sa-i devina sotie si care din cauza inimii frante de Dorian se sinucide.
In decurs de optsprezece ani, Dorian comite adulter, se apuca de droguri si comite si o crima. Abia crima incepe sa-i roada sufletul cu adevarat, facandu-l sa realizeze ca lucruri faptuite de el in ultimii ani l-au transformat intr-un monstru.

Parerea mea : 

La inceput Dorian ne este prezentat ca un tanar abia iesit din anii adolescentei si care emana inocenta, atat prin infatisare cat si prin comportament. Acest lucru il indeamna pe Basil sa-si doreasca sa-l picteze, pe langa frumusetea sa care intoarce capetele tuturor.
Dar ca orice copil inocent, acesta nu are un caracter puternic, fiind usor influentabil, iar prima sa intalnire cu lordul Henry nu reprezinta un pas bun in viitorul sau.
Lordul Henry ii transmite tanarului stilul sau de viata nonconformist dar si ideile sale care au obiceiul de a atinge punctul sensibil. Astfel, intr-un timp relativ scurt, tanarul devine o copie fidela a lui Henry, nemairamand nimic din acel tanar cu suflet de copil.
Intalnirea cu Sibyl Vane, o actrita minunata, dar care isi iroseste talentul intr-un teatru ieftin, il schimba pentru scurta vreme, readucand la suprafata aerul copilaros. Acesta se indragosteste de frumusetea si talentul actoricesc al fetei, nu de personalitatea fetei in sine. Asa se intampla ca atunci cand tanara joaca prost intr-o piesa, spunandu-i ca pana sa-l cunoasca ea traia la propriu personajele si nu-si traia propria viata, acesta o paraseste.
 Realizand ca a gresit, acesta incearca sa-si schimbe din nou viata, chiar spunand ca nu mai doreste sa aibe de a face cu lordul Henry, lucru ce i-ar fi prins bine. Dar sinuciderea tinerei si comentariile aduse de lordul Henry il fac sa revina pe drumul gresit.
Dorian de la sfarsit, cel care doreste sa se schimbe si sa faca lucruri bune, cel care regreta tot ce a facut inainte, nu se aseamana deloc cu cel cu care am pornit lectura, desi acesta ar fi dorit sa fie din nou cel de dinainte. Insa spre deosebire de varianta sa mai tanara, el face ultima sa fapta buna din vanitate si ipocrizie.

Citate :

  • Avantajul sentimentelor este acela că ne duc pe căi greşite, iar avantajul ştiinţei este acela că nu ţine de sentimente.
  • Omul foarte bine informat - iată idealul modern. Iar mintea omului foarte bine informat este un lucru groaznic. Este asemenea unui magazin de vechituri, prăfuit şi plin de obiecte monstruoase, în care toate lucrurile au un preţ mai mare decât valoarea reală.

  • Pot să tolerez forţa brută, dar gândirea brută este de-a dreptul de nesuportat. Folosirea ei este cumva necinstită. Este ca o lovitură sub intelect.
  • Totdeauna! Iată un cuvânt spăimântător. De câte ori îl aud, mă cutremur. Le place atât de mult femeilor! Distrug orice poveste romanţioasă străduindu-se să o prelungească la infinit. De altmiteri e şi un cuvânt lipsit de înţeles.
  • Acesta este unul dintre marile secrete ale vieţii - să-ţi vindeci sufletul prin intermediul simţurilor şi simţurile prin intermediul sufletului.

Punctaj :
4/5


10 comentarii:

  1. Anonim17:13

    am cartea dar mereu aman citirea ei! nici filmul nu l-am vazut! am auzit ca sunt ok si cartea si filmul!

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar merita citita pentru ca atinge un subiect interesant, intr-un mod si mai interesant. Am vazut si filmul, dar pe cel din 2009 si sa fiu sincera, am continuat sa-l vad doar pentru ca juca Ben Barnes.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am citit cartea şi i-am făcut şi recenzia acum ceva timp. Mi-a plăcut foarte mult :).
    I-am dat 4,5 din 5 :D.
    Nu am văzut niciun film, dar mi-am propus să-l văd pe cel din 2009.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie mi-a placut foarte mult cartea.e foarte buna :d

    RăspundețiȘtergere
  5. din pacate n-am citit cartea, dar mi-as dori foarte mult sa o am. acum cateva luni m-am uitat putin la film, mi-a placut, dar din diverse motive n-am apucat sa-l urmaresc pana la sfarsit. am de gand sa-l reiau cat mai curand

    RăspundețiȘtergere
  6. N-am vazut nici cartea nici filmul . De obicei cu prea am rabdare cu romanele clasice

    RăspundețiȘtergere
  7. Am auzit de carte, dar nu prea am vrut sa o citesc,dar receniza ta e buna ! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Să-mi fie rușine că nu am citit această carte. Sincer, am auzit atât de multe lucruri bune despre ea, dar mă tot feresc. Știu că are un subiect foarte frumos (n-aș fi prea deplasat dacă l-aș numi „de actualitate), dar momentan am alte target-uri literare. :D Sănătoși să fim și timp să avem.
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  9. Am citit aceasta carte, mi-a placut.

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonim11:26

    Am luat 9 pe acesta recenzie chiar iti multumesc pup:*

    RăspundețiȘtergere

Suntem nerabdatoare sa va citim parerile! :)