miercuri, 19 august 2015

Recenzie: Maestrul si Margareta ~ Mihail Bulgakov


Titlul: Maestrul si Margareta
Autorul: Mihail Bulgakov
Editura: Litera
Numar de pagini: 494
Pareri:
  „Diabolică păpușă rusească, cu numeroase fațete care se îmbină perfect, Maestrul și Margareta nu încetează să-i sfideze și să-i încânte pe critici. […] Deschideți prima păpușă și vă veți trezi cu 2 000 de ani în urmă, din Moscova la Ierusalim.” (Serghei Ermolinski, prefață la prima traducere în limba franceză a romanului, 1968)
  „Bulgakov se alătură tradiției literare celei mai profunde a țării sale, vânei aceleia mesianice pe care o găsim în anumite personaje ale lui Gogol și Dostoievski și în acel «nebun întru Domnul» care este protagonistul aproape inevitabil al oricărei mari melodrame rusești.” (Eugenio Montale, cronică la prima traducere în limba italiană a romanului, 1967)
  „O operă clasică a literaturii secolului al XX-lea.” (The New York Times Book Review)
  „Este romanul meu preferat – cea mai fantastică explozie de imaginație, nebunie, satiră, umor și căldură omenească.” (Daniel Radcliffe, protagonistul seriei Harry Potter)

Recenzie: O lectura complexa si fascinanta, "Maestrul si Margareta" este genul de roman la care te gandesti multi timp dupa ce ai inchis cartea. 

O sa incep prin a spune ca acest roman nu este asa cum spun multi,si anume greoi si de neinteles, ba din contra, acest roman se parcurge destul de usor ca scriitura, desi ai nevoie de putin timp de asimilare a informatiilor, mai ales in prima parte a romanului, unde actiunea este putin mai incalcita si ulterior putin derutanta. Si, de asemeni, romanul lui Bulgakov nu este de neinteles. Dupa cum spuneam prima parte este putin mai dificila, dar cu rabdare, cand veti ajunge le partea a doua veti fi "luminati" si restul lecturii va merge lin.

Nu pot vorbi despre acest roman prea mult fara a va da spoilere deoarece Bulgakov, spre deosebire de alti autori ce plictisesc prin detalii, incepe sa vorbeasca despre tema romanului chiar din primele pagini, lasandu-ne foarte putin timp la dispozitie pentru acomodare, lucru care pe mine m-a "propulsat" spre lecturarea mai rapida si plina de interes a romanului si pot spune ca cele 494 de pagini nu mi-au adus nicio piedica in aceasta privinta. 
Şi ce s-ar fi făcut binele tău dacă n-ar fi existat răul, şi cum ar fi arătat pământul văduvit de umbre? Căci umbrele vin de la lucruri şi oameni.
Spre deosebire de alte romane clasice, "Maestrul si Margareta" m-a surprins prin lipsa paragrafelor lungi de descriere plictisitoare, care sunt marea mea boala. Citesc destul de
putine carti clasice tocmai din aceasta cauza si am fost foarte surprinsa sa vad existenta acestui roman "minune", astfel ca mi-a intrat imediat in gratii. Teoria mea legata de "minune" este ca din cauza faptului ca Bulgakov si-a ars initial manuscrisul si a trebuit sa rescrie din memorie intregul roman, avem aceste pasaje descriptive lipsa sau prea putin accentuate. Dupa ce am aflat cate ceva despre autor mi-a fost ceva mai usor sa inteleg anumite lucruri din povestire, lucru pe care l-am gasit fascinant, asa ca va recomand ca inainte de lectura sau dupa, cum doriti, sa cititi cate ceva despre autor. Se merita!

Alt lucru pe care l-am gasit interesant in acest roman este alternarea dintre doua planuri, Moscova din 1930 si Ierusalimul lui Iisus si a lui Pilat din Pont, doua planuri aparent fara nicio legatura, dar din nou, in a doua parte a romanului veti descoperi frumoasa legatura dintre cele doua, asa ca nu va pierdeti rabdarea, caci cu Bulgakov lucrurile bune vin la sfarsit.
– Dostoievski a murit, spuse cetăţeanca, dar parcă nu prea sigură pe ea.
– Protestez ! strigă cu înflăcărare Behemoth. Dostoievski e nemuritor !
Dupa cum ati observat din cele spune de mine, sau poate chiar din carte, daca ati citit romanul, prima si a doua parte difera destul de mult ca si constructie. Prima parte a romanului este menita sa-ti ofere cat mai multa informatie, astfel incat sa ai  mie de intrebari si sa ajungi in cea de-a doua parte derutat si "flamand" dupa descalcirea itelor, astfel ce-a dea doua parte este construita mai lejer si ne aduce plusuri de informatii care ne ajuta la descalcirea primei parti. Poate vi se pare complicat ce spun, dar nu e pentru ca totul se intampla involuntar, tu citesti, iar creierul tau asimileaza si leaga informatia.

Pentru ca mai mult de atat nu va pot spune fara a va da spoilere nedorite, va recomand sa cititi cartea si promit ca nu o sa va para rau, va fi un plus mare la lista voastra de lectura si poate peste ani va veti mandri cu asta, eu sunt sigura ca asa voi face. Si ca un sfat pentru voi, daca de multe ori sunteti descurajati de numarul mare de personaje, va recomand sa luati o foaie si un pix si notati-le, dupa asta totul va fi simplu si usor.

Lectura placuta in continuare si astept sa vad ce mai cititi voi zilele astea! 

3 comentarii:

  1. Foarte frumoasa recenzia!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt multe cărți clasice deloc plictisitoare, totul e să le descoperi. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna :) Ai primit o leapsa de la mine: http://dreams-have-wings.blogspot.ro/2015/08/leapsa-cinefila.html xx

    RăspundețiȘtergere

Suntem nerabdatoare sa va citim parerile! :)