joi, 4 septembrie 2014

Recenzie: Agnes Grey de Anne Bronte

Titlu : Agnes Grey
Seria : /
Autor : Anne Bronte
Numar de pagiini : 215
Colectia "Surorile Bronte" de la Adevarul
Genuri : Dragoste, Fictiune istorica

Recenzie :

Am un rezumat de zece pagini la aceasta carte si totusi nu stiu cu ce anume sa incep. Trebuie sa incep prin a spune ca aceasta carte care este scurta, avand mai putin de 300 de pagini, mi-a luat mult sa o citesc, probabil pentru faptul ca actiunea este lenta. Dar acest lucru nu inseamna ca nu este o carte care merita sa fie citita deoarece autoarea are un stil frumos de a-si expune descrierile pe hartie.

"Sublima sarcina!
Sa-i pregatesti pe copii pentru viata!"

"Agnes Grey" spune povestea unei tinere care in vremea epocii victoriene isi dorea sa fie independenta, isi dorea sa isi ajute familia, dar avea si propriile sale principii, lucru care in vremea respectiva nu se cuvenea la o femeie. Acest mod de a se remarca nu provine din faptul ca isi doreste sa fie diferita fata de familia ei, precum se intampla in "Mandrie si prejudecata", ci chiar datorita bunei cresteri oferite de familia ei. Agnes provine dintr-o familie modesta in care lipsa banilor isi pune amprenta zi de zi. Aceasta se ofera sa ii ajute, implinindu-si in acelasi timp si visul de a fi guvernanta.

Dupa cateva cautari aceasta ajunge sa lucreze la o familie cu trei copii cu varste destul de mici. Ceea ce si-a inchipuit ea ca va fi usor se intampla sa devina greu deoarece respectivii copii, in ciuda varstelor fragede, nu o considera a fi o persoana demna de prezenta lor, acestia facandu-i viata un calvar pe perioada sederii sale la resedinta lor. Agnes realizeaza la scurt timp ca nu toti copii au primit o buna educatie precum ea, aceasta observand influenta negativa adusa copiilor chiar de catre proprii parinti si propriile rude.

Nu paraseste familia de buna voie deoarece doreste sa-si ajute parintii si sora, insa este concediata cu pretextul ca nu a putut sa-si invete elevii nimic, ba chiar acestia au stagnat pe perioada cat ea le-a fost guvernanta.

"Asadar, familia la care aveam sa merg va fi altfel, iar orice schimbare va fi in bine.Ostilitatea ma calise si experienta ma inteleptise, asa ca tanjeam sa-mi recapat demnitatea pierduta in ochii celor a caror opinie era, pentru mine, mai importanta decat parerea lumii intregi."

Ajunge sa lucreze la inca o familie dupa o perioada in care si-a cautat inca o data de lucru. Spre deosebire de copiii din prima familie, acestia au tratat-o mai cu seama, desi si aici era simtit faptul ca ea nu este decat o simpla guvernanta. La resedinta familiei Murray aceasta are la inceput grija de toti cei patru copii, desi ajunge sa ramana doar cu cele doua fete, cu putin mai mici chiar decat ea.Incercarile sale de a integra macar cateva din valorile sale tinerelor sunt fara folos, acestea nefiind interesate de o viata modesta precum a ei, luxul si o viata plina de stil fiind principiile lor.

Pe langa viata pe care o duce incercand sa-si lase putin amprenta pe elevele ei, romanul prezinta si povestea de dragoste dintre Agnes si Weston, noul ajutor al preotului din localitatea in care locuieste impreuna cu familia Murray. Acesta a fost descris de catre cele doua tinere ca fiind "un cap patrat, nesimtit si urat", lucru care nu o descurajeaza pe tanara guvernanta si incepe usor o relatie cu el.

6 comentarii:

  1. O recenzie foarte bună! La cât mai multe!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună alegere! Mi s-a părut o carte ușoară, fără prea mult suspans, dar relaxantă. Stilul de a scrie al lui Anne Bronte e foarte frumos și curgător.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu am citit nicio carte scrisă de Anne Bronte, dar mi-a plăcut mult Jane Eyre, scrisă de Charlotte Bronte. Observ că stilul este asemănător. Foarte dragută recenzia :3

    RăspundețiȘtergere
  4. desi ma atrage foarte mult epoca victoriana, cartea aceasta nu am citit-o si nici nu sunt sigura ca mi-ar fi pe plac. mai ales daca spui ca bate pasul pe loc, actiunea fiind lenta

    RăspundețiȘtergere
  5. Pare tare interesanta , am citit doar La rascurce de vanturi de Emily Bronte care mi-a placut extrem de mult, trebuie sa incerc, nu cred ca difera foarte mult stilul lor

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumim pentru recenzie ! Pare o carte inetersanta :3

    RăspundețiȘtergere

Suntem nerabdatoare sa va citim parerile! :)