luni, 26 august 2013

Why not Romance?

Intrebare : De ce nu citesc carti in care dragostea/iubirea/cum vreti voi sa o numiti, este tema principala?

Raspuns : El. Bad boy, cel mai periculos tip intalnit, nu are relatii de lunga durata, este genul de tip care prefera one nigh-stand-uri. De obicei este si cel mai popular tip din liceu (YA). Ea. Inocenta, nu stie ce inseamna sa traiesti viata la extrem, prefera sa astepte un print minunat calare pe un cal alb. De obicei nu face parte dintr-o categorie bine vazuta in randul clasei sociale a liceului (YA). Ce au in comun? Secrete care le-au stricat vietile si care ii urmeaza precum umbrele. De obicei aceste secrete reprezinta motivul pentru care ei au devenit persoanele care sunt. 
Ce se intampla mai departe? Intr-un mod sau altul, cei doi se intalnesc, si desi stiu ca nu ar trebui sa fie impreuna, ei tot vor fi. Si trec prin momente grele, uneori vine fosta tipului care baga bete in roate, alteori fata renunta la el, desi are inima franta. Si finalul care "nu este deloc previzibil", cei doi raman impreuna. The End.


Raspuns concret : Nu-mi place sa citesc acest gen de carti deoarece au prea multe clisee. Este adevarat, unele dintre aceste clisee sunt intalnite si in cartile in care dragostea este o tema secundara, sau chiar o tema nu prea conturata, insa in acele carti nu ai timp sa te enervezi din cauza acestor clisee deoarece nu se pune pret mare pe ele.  
Totusi, dupa cum probabil ati observat mai sus, aceste clisee se intalnesc doar in cartile din urmatoarele categorii : Young Adult, New Adult, Adult. 
In YA totul este mai light. Nu se pune mare accent pe relatiile intime dintre cei doi, desi se bat mici apropouri, specifice adolescentilor. In NA nu mai este totul chiar atat de light, dar nici nu este obscen. Iar in Adult totul este mult prea exagerat. Aici de fapt nici nu se pune accent pe partea romantica, cat pe partea intima.

Din tot ceea am scris mai sus rezulta un singur lucru. Cand voi vrea sa citesc o carte de dragoste ma voi axa pe cele clasice deoarece acolo chiar nu exista clisee si cartile respective sunt cu adevarat carti, nu doar niste "foi pline de cuvinte ce ar trebui sa reprezinte cartile zilelor noastre", dupa cum spune si profesorul meu de romana (pentru prima data in viata mea ii dau dreptate). 

Totusi asta nu inseamna ca voi citi doar carti clasice si ca renunt la cele YA. Nu, renunt doar la cele in care tema principala este "dragostea". In rest nu am nimic cu fantasy, mystery, paranormal sau cartile distopice. 




3 comentarii:

  1. Eu citesc cărți romantice contemporane și te asigur că până acum nu am găsit clișee colosale ! :D
    Ai un răspuns bun, unele cărți au același tipar dar coperta, titlul și autorul diferă ...
    Unii autori nu au niște povești prea diferite de altele dar diferența e că ei știu să pună emoții în acele povești, eu chiar apreciez asta, indiferent dacă e un clișeu sau nu .

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt de acord, multe astfel de cărți conțin clișee. În romanele clasice, poveștile de dragoste sunt mult mai puternice și spectaculoase. Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm de tot la genul YA, ci pur și simplu să fim mai selectivi și să nu ne luăm după tot ce e la modă. Și apoi, și o poveste clișeică poate face un roman bun, dacă aceasta are un background deosebit, care să atragă cititorul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, asa este, insa mai nou nu este asa de usor sa fim selectivi. De obicei cand vrem sa citim o carte, pe langa faptul ca citim descrierea ei, ne mai uitam la rating-ul si la recenziile pe care le are. Sau cel putin eu asa obisnuiam.
    Mai nou orice carte pe Goodreads are un rating bun si recenzii care ne indeamna sa o citim doar pentru ca acea carte a fost trimisa de autor in schimbul unei pareri "sincere".

    RăspundețiȘtergere

Suntem nerabdatoare sa va citim parerile! :)