duminică, 28 iulie 2013

Recenzie : A 16-a luna de Kami Garcia & Margaret Stohl

Titlu :  A 16-a luna
Seria :  Cronicile Casterilor
Autoare :  Kami Garcia & Margaret Stohl
Numar de pagiini :  505
Editura :  RAO
Genuri :  Youn Adult, Fantasy
Obtinuta : Imprumutata de la biblioteca



Recenzia :

Ethan este satul de orasul in care s-a nascut, un oras plictisitor, unde schimbarile sunt intotdeauna echivalente cu problemele. Insa el niciodata nu a incercat sa se schimbe, in principal datorita sensului dat de acest oras cuvantului, si asteapta pana termina liceul pentru a pleca la facultate, intr-un oras indepartat.
Toate aceste lucruri se schimba in momentul in care Lena se muta in oras. Acest lucru il bucura la inceput pe Ethan pentru ca foarte rar orasul Gatlin are parte de locuitori noi.
Pe langa eticheta de "nou venita" pe care i-o acorda intregul oras si care nu-i aduce lucruri bune, faptul ca aceasta este nepoata nebunului Roosewood este si mai rau. Printre toti oamenii care incearca sa o evite, sau care mai rau, isi bat joc de ea, Ethan este singurul care ii acorda sprijinul de care aceasta are nevoie, desi nu recunoaste.
Prin intalnirea cu Lena, Ethan descopera o noua lume, o lume a casterilor, a pericolului, a magiei. Dar odata cu descoperirea aceasta vine si aflarea celui mai oribil lucru pe care el, ca si muritor, nu o poate intelege. Familia Lenei a fost blestemata ca fiecare urmas care implineste saisprezece ani sa fie Revendicat. Ceea ce inseamna ca Ethan mai are putin timp inainte ca Lena sa fie Revendicata fie de Lumina, fie de Intuneric, iar ultima amintita s-ar putea sa ii desparta pe vecie.

Parerea mea :

S-ar putea (mai mult ca sigur) sa compar cartea cu filmul, insa nu pot spune multe despre film deoarece ma chinui de o ora sa il vad si nu am ajuns nici macar la jumatatea sa.
In principal mi-a placut foarte mult cartea. Am citit multe recenzii si in marea majoritate toti se plangeau de un lucru. Actiunea a fost mult prea lenta si au existat multe detalii care nu au fost de nici un folos. Sa fiu sincera nu am simtit acest lucru, cel putin nu la inceput. Mi-a placut modul autoarelor de a ne introduce in lumea casterilor si faptul ca nu punea accent numai pe aceasta lume, ci si pe lumea normala a orasului Gatlin (normal fiind un termen relativ, mai ales folosit in descrierea acestui oras).Dar cel mai mult mi-a placut ca nu a grabit relatia celor doi. Nu mi-ar fi placut ca Lena sa-l accepte din prima pe Ethan, sau sa-i sara in brate de parca ar fi un print pe calul sau alb. Daca ar fi fost asa as fi renuntat in secunda urmatoare la aceasta carte.
Insa la final, in ultimele 100 de pagini, am simtit si eu ca totul era prea mult. Prea multe detalii. Probabil si pentru ca muream de curiozitate cu privire la modul in care Lena va fi Revendicata si mai mult ca sigur la aparitia lui Sarafine.

Acum va puteti pregati pentru o mini comparatie carte-film.
Lena. Mi-a placut foarte mult personajul ei. Pentru ca desi la exterior pare o fata inocenta, aceasta este cu adevarat puternica. Probabil ca ati mai intalnit multe astfel de personaje, insa ea mi se pare cu totul aparte fata de altele. Stie despre ce este vorba, insa nu in mare masura. Nu incearca sa se minta ca totul va fi bine, atunci cand nu este. Isi doreste o viata normala si isi doreste sa se integreze si ea, ceea ce nu reuseste.
Probabil ca multi care au citit cartea r putea spune ca este o persoana indecisa, care un minut este de acord cu ce spune Ethan cu privire la viitorul ei, cu privire la faptul ca ea nu va deveni Intunecata, si urmatorul spune exact opusul. Ei bine mie nu mi s-ar parea indecisa. Mi se pare a fi o fata speriata cu adevarat de ceea ce-i este scris, dar mai ales mi se pare o fata speriata ca va pierde singura persoana care i-a acordat vreodata sprijinul.
Cu alte cuvinte, facand abstractie de partea fantasy, este o fata pe care ai putea sa o intalnesti si in realitate. Nu are nimic specific unui personaj, cel putin nu in sensul ca o astfel de persoana nu o poti intalni si in realitate.
Lena din film mi se pare cu totul nepotrivita. Incepand de la aspectul fizic (eu mi-o imaginez cum este tipa din poza, nu in totalitate asa, dar a fost cea mai apropiata poza pe care am gasit-o), si terminand cu modul cum vorbeste. Sa fiu sincera, nici nu ma mir ca nu vor face un film si pentru urmatoarea carte. Pentru ca pur si simplu au sarit peste diferite lucruri si au modificat altele. Stiu ca un film nu poate urma tot cursul unei carti, insa aici mi se pare ca au schimbat prea multe. Ma intreb cum este sa fii autor si sa se faca un film dupa cartea ta, care sa nu ajunga sa fie la asteptarile tale. Pentru ca sa fiu sincera, nu cred ca acest film a ajuns la astepatile cuiva.

Ethan. Si de Ethan mi-a placut pentru ca este genul de tip care ar risca sa-si "piarda" popularitatea pentru a fi cu persoane compatibile cu el. Mi-a placut faptul ca nu i-a pasat despre ceilalti si i-a fost alaturi Lenei. Acest lucru s-a intamplat deoarece Lena este ca un mister care asteapta sa fie dezlegat. Pe langa faptul ca este rar sa intalnesti asemena persoane in orase unde oamenii nu se aseamana intre ei, absolut deloc, este si mai greu sa le intalnesti in Gatlin. Iar Ethan a fost destul de norocos sa o intalneasca si sa dezlege acest mister.
El i-a fost intotdeauna acolo Lenei, in toate momentele bune si rele, el a fost cel care a salvat-o, indiferent de situatie.
Si la final, tot ce conteaza pentru Lena este el sa-i fie alaturi in continuare.


Citate : 

  • “The right thing and the easy thing are never the same.”
  • “Three can keep a secret if two of them are dead”
  • “Mortals. I envy you. You think you can change things. Stop the universe. Undo what was done long before you came along. You are such beautiful creatures.”
  • “Teenagers. Everything is so apocalyptic.”
  • “Even lost in the darkness, my heart will find you.”
  • “So you are a vampire."
    "I most certainly am not." He looked annoyed. "That's such a common phrase, such a cliche, and so unflattering. I suppose you believe in werewolves and aliens too. I blame television.”
  • “What is the opposite of two? A lonely me and a lonely you.”

Punctaj :
4/5


3 comentarii:

  1. Anonim10:10

    Amazing, imi place destul de mult cartea cat sa o recomand. Nu prea am mai citit nimic in ultima perioada de nicio autoare:(
    Filmul nu l-am vazut(bineinteles0, caci nu prea am o parere buna despre filme in general :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mereu am vrut sa citesc aceasta carte, dar nu am avut inca ocazia. Multumesc de recnzie! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-a placut mult cartea, are de toate <3 insa filmul m-a dezamagit groaznic . Frumoasa recenzia

    RăspundețiȘtergere

Suntem nerabdatoare sa va citim parerile! :)