joi, 24 iulie 2014

Recenzie: Anna si sarutul frantuzesc~Stephanie Perkins

Titlu: Anna si sarutul frantuzesc
Titlu original: Anna and the french kiss
Autor: Stephanie Perkins
Traducator: Cristina Jinga
Editura: Epica
Numar de pagini: 368
Descriere:
De la primul la ultimul rând, cartea este pur şi simplu cuceritoare. E amuzantă, plină de suspans, de neprevăzut şi, bineînţeles – în Paris, cel mai romantic oraş al lumii – de dragoste.
Anna abia aşteaptă ultimul an de liceu în Atlanta, unde are o slujbă ideală, o prietenă credincioasă şi un băiat de care-i place şi de care e pe cale să se îndrăgostească. Se înţelege de ce nu e deloc încântată când e expediată la un internat în Paris – asta până-l întâlneşte pe Étienne St. Clair. Inteligent, cuceritor, frumos, Étienne le are pe toate… inclusiv o relaţie serioasă cu o fată. Dar, în Oraşul Luminilor, dorinţele obişnuiesc să se împlinească. Oare un an de apropiere sentimentală, cu suişurile şi coborâşurile ei, va sfârşi cu mult aşteptatul sărut franţuzesc? Stephanie Perkins ţine tensiunea romantică şi atracţia la intensitate maximă, într-un roman care cu siguranţă o să topească inimi.
Recenzie:
"Un băiat şi o fată pot fi doar prieteni, dar la un moment dat, se vor îndrăgosti unul de celălalt.. poate temporar doar, poate la timpul nepotrivit, poate prea târziu, sau poate pentru totdeauna.."

Sa ai un baiat ca cel mai bun prieten sau poate doar ca prieten mi se pare unul dintre cele mai minunate lucruri din lume pentru ca uneori baietii pot fi mult, mult mai buni decat fetele, pot pastra secrete pentru ca ei nu se duc si barfesc cat e ziua de lunga si sunt buni ascultatori si chiar daca nu te inteleg, cel putin incearca. Nu spun ca acesta este cazul tuturor si de asemeni nu spun ca nu exista si fete cu astfel de calitati, dar eu una am fost mereu mult mai fascinata de prietenia dintre personele de sex opus si cand spun prietenie chiar ma refer la PRIETENIE.
Dar uneori, cand cunosti chiar si cele mai intunecate secrete ale unei persoane, ii stii defectele, calitatile, dorintele, poftele...si tot ramai langa ea e inevitabil sa nu te indragostesti, sa nu cazi in crudul joc al iubirii si sa-ti doreste ceva mai mult.

Anna este o fata de 17 ani care din cauza parintilor ei divortati trebuie sa renunte la viata ei, sa-si paraseasca fratiorul, prietenii si eventualul viitor iubit pentru a pleca in PARIS la o scoala privata. Cand te gandesti ca e in Paris nici nu-ti mai vine sa comentezi, parca te-ai duce cu draga inima si poate acesta ar fi fost si cazul Annei daca nu ar fi fost smulsa efectiv din viata ei, fara niciun drept de a decide. 
Cand ajunge la scoala Anna intalneste un grup de prieteni absolut minunati si uniti care o accepta cu bratele deschise, iar ea pare sa se integreze perfect, dar asta nu inseamna ca si-a uitat vechii prieteni. Prietenii raman prieteni si nu conteaza cat de departe mergem ei raman in sufletele noastre.
Etienne St. Clair este un baiat dragut, sarmant, prietenos si tot-ce-vrei-de-la-un-baiat, dar problemele lui familiare ii umbresc trecutul, prezentul si viitorul. St. Clair se imprieteneste imediat cu Anna si ii arata imprejurimile si o face sa vada Parisul cu alti ochi, dar el are o iubita, asa ca Anna se confrunta cu dificultati cand vine vorba sa-si ascunda sentimentele pentru el, dar pana la urma reuseste.
Personajele, chiar si cele secundare, sunt atat de bine conturate incat uneori pareau reale. Anna se incadreaza perfect in personajele feminine care-mi plac pentru ca este o fata dura care stie sa-si tina in frau sentimentele, are un suflet bun, arata bine, nu este fitoasa si este supusa greselii, ca orice alt om.
St. Clair este de asemeni un personaj remarcabil, iar faptul ca autoarea l-a facut atat de indecis si temator in unele momente m-a facut sa-l iubesc si mai mult. Unii ar spune ca e josnic, dar nu e deloc pentru ca sunt momente in viata in care trebuie sa alegem daca sa o luam inainte sau sa facem o intoarcere de 90 de grade, iar astfel de momente sunt extrem de dificile si sunt convinsa ca nimeni nu poate lua astfel de decizii cat ar clipi. 
"Anna si sarutul frantuzesc" te duce intr-o calatorie a adolescentilor si poate ai spune ca e superficiala si ca nu e nimic din ce nu ai mai citit inainte, dar a scrisa atat de bine si realistic incat in momentul in care incepi sa o citesti nu mai conteaza ca ai citit o duzina de astfel de carti inainte, iar St Clair, o Doamne, St Clair iti va lasa gura apa. As putea spune ca trebuie sa cititi aceasta carte chiar si numai pentru St Clair.

3 comentarii:

  1. Una dintre cărțile mele preferate de genul acesta. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce nu-mi place sincer la cartea asta e titlul . La inceput cand am vazut-o am avut cateva reticente datorita titlului

    RăspundețiȘtergere
  3. Pare o carte interesanta din recenzia ta :) .

    RăspundețiȘtergere

Suntem nerabdatoare sa va citim parerile! :)