joi, 4 aprilie 2013

De ce citesc?

Cu putin timp in urma v-am anuntat de un concurs susținut de Libraria Online Libris, librarie online de unde puteti achizitiona carți atat in limba romana, cat și în limba engleza.

De ce imi place sa citesc? Aceasta intrebare, aparent simpla la inceput, este chiar complexa.

1. Imi place sa citesc pentru ca sunt introdusa intr-o lume noua, o lume plina de mister sau de dragoste sau de aventura. O lume in care nimeni si nimic nu m-ar putea deranja vreodata. O lume in care tot ce conteaza este fiecare cuvant citit, fiecare enunt parcurs, fiecare fila devorata.

2. Pe parcursul lecturii traiesc viata personajului principal, vad prin ochii sai tot ce se petrece, ma indragostesc de persoanele potrivite sau din contra, de cele nepotrivite. Ma distrez de fiecare data cand apare un moment amuzant, plang atunci cand apare o tragedie sau pur si simplu cand personajul principal cedeaza, raman pasiva atunci cand tot ce se petrece nu poate ajunge sa-l impresioneze.Citind traiesc mai mult. Traiesc mai multe vieti.

3. Invat in doar cateva ore ce as invata in cateva saptamani. Primesc experienta de viata de la personaje. Aflu cum este sa fii bogat si cum este sa fii sarac, cum este sa fii rau si cum este sa fii bun. Fac cunostinta cu personaje fantastice sau cu personaje din cele mai banale, dar care te fac sa le indragesti prin simplul lor fel de a fi. Vad lumea larga si plina de fiinte mai bune sau mai rele. Invat cum greselile pot fi reparate pe parcursul anilor sau inrautatite.

4. Calatoresc. Calatoresc in diferite parti ale lumii. Simt briza marilor, adrenalina locurilor impanzite de animale feroce si intru in locuri in care un om nu ar putea niciodata intra. Toate acestea prin primsa unor cuvinte ce descriu un anumit loc.

5. Citesc pentru a simti ceea ce simteau si parintii nostri atunci cand printre singurele moduri de distractie se numara lectura. Pentru ca a citi nu inseamna a arata cat de tocilar esti, ci cat de mult iti place sa-ti folosesti propria ta imaginatie pentru a-ti contura un personaj, un peisaj, o actiune petrecuta intr-o carte.

6. Cititul este o forma de calmare. Ma calmeaza atunci cand sunt nervoasa. Pentru ca nu pot fi nervoasa cand citesc. Cand citesc nu pot sa ma mai gandesc la problemele mele, la motivele care m-au facut sa am sentimente negative. Si cand termin lectura sunt calma si nu mai stiu de ce am fost nervoasa la inceput.

7. Unii spun ca "cititul nu e la moda". Atunci cand aud acest lucru imi vine sa iau o carte si sa ma asez in fata lor si sa citesc, spunandu-le "Ei bine, probabil eu nu m-am nascut in secolul in care trebuia, pentru ca de unde vin eu, cititul este la moda.". Nu este vorba de moda. Numai ca multi oameni se feresc de citit de parca ar fi cel mai ingrozitor lucru care s-ar intampla. Atfel, imi place sa citesc pentru a le arata oamenilor ce gandire pot avea ei, in speranta ca se vor schimba, sau ca macar nu vor mai face astfel de speculatii.

8. Citesc pentru ca imi place sa discut cu cineva tema unei carti, sa dezbatem ceea ce am lecturat, sa spunem ceea ce ne-a placut si ceea ce nu ne-a placut. Cu alte cuvinte, citesc pentru a-mi gasi cu adevarat anumite persoane care sa fie pe aceeasi lungime de unda cu mine si cu care sa am ce vorbi.

9. La mine a existat intotdeauna o relatie buna de scris-citit. Intotdeauna mi-a placut sa scriu, am adorat acest lucru si citiand am putut remarca faptul ca uneori, ideile pe care eu le aveam erau deja folosite. Nu ca acest lucru m-ar fi oprit din scris, intotdeauna vor exista carti care incep la fel, dar nu conteaza cum incep cartile, pentru ca cele mai importante evenimente se petrec, in opinia mea, abia pe la jumatatea cartii si aceste evenimente diferentiaza cartile intre ele.

10. Citesc pentru a ma distra. Asa cum multi adolescenti de varsta mea se distreaza in serile de weekend sau de vacanta iesind prin cluburi, eu stau frumos in casa si devorez o carte, pentru ca in acest mod ma simt eu mai bine. In acest mod ma distrez.

Acum va las cu un citat, dupa parerea mea foarte adeverat.

V-as ramane recunoscatoare daca ati lasa cateva comentarii si la aceasta postare, spunandu-mi parerea voastra despre ceea ce am enuntat eu mai sus.

3 comentarii:

  1. Succes ! Cam aceleasi motive am si eu

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim11:07

    Eu citesc pentru refugiul pe care DOAR cartile mi-l pot oferi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca nu ar fi cartile,viata ar fi cam monotona.Si nu consider ca esti tocilar daca citesti.E ceva pe care il faci din placere si nu trebuie sa ne pese de ce cred ceilalti.Asa ca,iti doresc succes la concurs!!

    RăspundețiȘtergere

Suntem nerabdatoare sa va citim parerile! :)